Drop down menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

torsdag 31 december 2015

Gott nytt år - 2016!!

Hej hej! Ville bara titta in en snabbis och önska er alla, både bokbloggare och vanliga bloggare, ett riktigt gott nytt år! Nu får vi hoppas att vi kommer läsa massa underbara böcker, och att vi får vara med om massa skoj. 2016 ska bli bäst!! (Är förresten riktigt glad att jag hann med att recensera alla böcker som lästes, ni har kanske sätt att det kom upp 2 recensioner idag, och då slipper jag tänka på dem mer. = nya tag på den fronten!)

PS. Ingen som känner sig sugen på att ta över Boktyckes / Hannah & Janas läsutmaning 2016? Jag hoppas innerligt att någon vill - skulle vara så tråkigt om den efter två (?) hela år går förlorad. OM - kommentera isåfall!

Vi hörs antagligen imorgon, då med en sista uppdatering om hur det gick med årets mål, och vad dem nya målen blir. HÄR kan ni förresten så vilka böcker som jag gillade mest under 2015. Kram!!


new year 2016 wallpaper

 
 
 
SÅ fyndig!!


Jag och Earl och tjejen som dör

Författare: Jessie Andrews
Förlag: B. Wahlströms (Tack för e-boken, även om jag valde att köpa den själv i fysiskt exemplar!)
Utgivningsår: 2015
Serie: -
Sidantal: 335
Språk: Svenska
Nyckelord: humor, pinsamheter, "vänskap", High School, cancer, filmskapande, film, dagbok, att vara kär, tonåringar 
Övrigt: Utläst 6 november 2015
 
 
Det är en universellt accepterad sanning att high school suger. Hur är det ens möjligt att existera på ett sånt jävla skitställe?
    
Första dagen på sista året har Greg Gaines äntligen räknat ut hur man överlever. Hans strategi är att smälta in. Hålla en sjukt låg profil. Den enda han umgås med är Earl. Tillsammans tillbringar de sin lediga tid med att spela in filmer. Ärligt talat är filmerna ganska usla, och Greg har inga planer på att någonsin visa dem för någon annan. Tills han lär känna Rachel.
      
Rachel har leukemi, och Gregs mamma har fått den vansinniga idén att Greg ska bli hennes vän. Att han kan ”göra skillnad i hennes liv” genom att ”muntra upp henne”. Trots att Greg knappt känner Rachel och vet att det är en totalt idiotisk idé så går han med på att försöka...
 
Allmänt babbel om boken (och lite till) + omdöme:

Det sägs att det här ska vara den roligaste bok som du någonsin kommer att läsa om cancer. Den har jämförts med John Greens Förr eller senare exploderar jag, men ska inte ha mycket till likheter. I denna bok så är det ingen kille som faller för en tjej.

Hmm... vad ska jag säga? Jag hade nog ganska svårt med den här. Att liksom "skämta" om cancer, som är en så himla allvarlig och läskig sjukdom. Men det kanske behövs också? Att vi måste försöka leva trots alla motgångar.

Men, helt ärligt så trodde jag att den här boken skulle handla mer om vänskap. Det jag hatar med den här är att det aldrig känns som att huvudpersonen Greg och den cancersjuka Rachel är vänner. Han bryr sig knappt om henne, utan umgås bara med henne för att hans mamma vill det. Deras relation känns så himla krystad. Usch! (det ända som Greg gjorde var att prata om sjuka grejer som fick henne att skratta) På slutet när hon faktiskt inte orkar leva länge, SÅ slår det honom att hon ska dö. Asså, nej. Jag skulle ha velat att deras vänskap känns mer verklig, och rolig. Greg's vän Earl var dock schysstare. På han märkte man att han brydde sig över Rachel faktiskt. Trots att han svär vid ungefär varannan mening. Dock så gillade jag det! Det satte en sådan egen fin prägel på han. Det var faktiskt så han var, även om jag sett att andra inte uppskattade svordomarna.

En positiv sak med boken är skrivsättet. Det är Greg som pratar genom en dagbok, eller ja, en bok som han skriver om Rachel och den här delen av hans liv. I början har han en ganska skön berättarröst, men ibland blir det lite för mycket. Men texterna blandas på ett bra sätt. Ibland skrivs det i listform och punktform, medans ibland som ett manus för en film. Ibland så skriver Greg helt normalt. Det var kul med den där variationen!

PS. Det finns en händelse i boken som jag uppfattade som riktigt rolig, "halv spoilervarning", och det var när Greg och Earl åt av en lärares "speciella" soppa, trots att han strängt sagt att de inte fick, och blev höga på droger. JAG uppmuntrar inte alls till droger, men de blev ju så chockade av det. De hade ingen aning om drogerna. Greg blev ganska så avslappnad då (till skillnad mot annars), och faktiskt stundvis rolig, haha.

Vad tycker ni andra om Jag och Earl och Tjejen som dör? Ska ni se / har ni sett filmen?
 
 
 

Maze runner: I dödens stad #3


Författare: James Dashner
Förlag: Bokförlaget Semic
Utgivningsår: 2015
Serie: Maze runner #3 (av 3 + några extra "noveller")
Sidantal: 328
Språk: Svenska
Originaltitel: The Death Cure
Nyckelord: dystopi, vänskap, kärlek, spänning, att överleva, tester, framtiden, stormsjuka, WICKED
Övrigt: Utläst 29 juni 2015
 
 
OBS: Sista delen i en trilogi, så jag kan varna för spoilers från de tidigare böckerna!
 
Allmänt babbel om boken + omdöme:
 
Åhhh, denna bok till avslut älskade jag!! Det här är vad jag tyckte om alla böckerna i serien:
 
Bok 1, Maze runner: I dödens labyrint: Gillade starkt! Väldigt spännande!
Bok 2, Maze runner: I vansinnets öken: Gillade ganska mycket mindre, stundvis ganska seg!
Bok 3, Maze runner: I dödens stad: Älskade den, trots att det var över förväntningarna!
 
Som ni ser, den andra boken, passade inte mig precis. Jag var därför lite smått orolig inför denna... kommer jag också tycka lite illa om den? Men faktum är att jag älskade den!
 
När jag började läsa Maze runner: I dödens stad så var jag i en lässvacka. Det var sommar, och jag läste i princip inget. Men det bästa med den här är att det var så himla skönt att få komma tillbaka till karaktärer som man känner redan. (då jag läste den andra boken några månader innan) Det var skönt att få läsa om Thomas, Newt, Minho, Brenda, Jorge och gänget! Det kändes som att jag träffade några vänner som jag saknat! Jag kunde läsa helt felfritt, för att jag känner dem. Jag behövde inte försöka lära känna dem, och det var skönt! Det blev som en sån där feel-good läsning. Fast... dystopi.
 
Om vi ska kolla närmare på själva handlingen, så är den väl lite ringrostig. Det händer ungefär liknande saker. Det blir ibland lite tjatigt, men du blir aldrig uttråkad p.g.a. att det händer för lite! (Jag fortsätter även läsa för att jag vill veta hur det ska gå för dem!) I denna bok så får vi även utforska världen mycket mer, nu när de faktiskt är mer fria. Jag kan riktigt föreställa mig hur världen faktiskt ser ut nu, och det är ju bara positivt. Hur stället där WICKED's bas ligger ser ut och alla andra omgivningar! 
 
Det är en del i boken som jag tyckte var väldigt smärtsam. Blev i princip helt förkrossad. Spoiler: NÄR Newt blev dålig av stormsjukan och DOG!!!! Han var ju så himla söt och en jättefin karaktär. *cry* Och slutet gillade jag verkligen! Kändes kanske lite för enkelt, men det räcker. Spoiler:  Älskade verkligen när de kom tillbaka till gläntan!! SÅ mycket känslor då, och så himla spännande att se hur allt såg ut där. Hur hela gläntan fungerade  Det var nog en av mina favoritstunder i boken! Känslorna var så on Point då!
 
Så här skrev jag på min goodreads precis efter att jag läst ut den:
 
"asdfghj. Gud vad bra den här boken var <333 sån skillnad mot förra boken i trilogin, som inte alla var lika bra. Den här var så spännande. Och så SORGLIG. Jag grät ett antal gånger, ja. 333 Bra var den, och slutet var perf., om än så skulle jag velat haft en bättre prolog, men jaja. Det borde komma en till bok, eller typ en mellanbok efter >:D Det var i alla fall en fröjd att läsa den här. Tror faktiskt jag börjat älska dystopier efter den här igen, för ni som läser min blogg vet att jag börjat tveka på om jag gillar den genren överhuvudtaget."
 

 Har ni läst den sista boken i Maze runner? Vad tyckte ni? Och den sista frågan, ska ni läsa Maze runner: I solstormens spår? (Usch, känns som denna recension blev dålig, men måste hinna med alla recensioner innan årets slut! Press, press, press)

onsdag 30 december 2015

15 bokfavoriter som lästes under 2015

Sandra på Snowglitter valde att skapa ett inlägg med dem 15 bästa böcker som hon läst under året (som en liten tag kan man säga!), och andra bokbloggare var inte sena att hänga på! Så här sitter nu jag, och tänkte också köra, för att jag vill liksom. Kommer dock imorgon eller inom de närmaste dagarna skriva ett inlägg om hur det gick med målen för året 2015, samt skriva om målen jag sätter för det kommande året. Men med detta inlägg så slipper jag i det kommande inlägget skriva så mycket om vilka böcker som var bäst, och det känns skönt. (så att inlägget inte blir för långt)
 
PS. Vill påminna om Läsutmaning 2015!! Börjar bli dags att checka igenom era listor.  (Recensioner skrivna efter 31:a December kommer inte gällas!) Jana har skrivit om det HÄR. Vi söker även efter en frivillig person som kan tänkas vilja hålla i den här utmaningen nästa år, så klicka er in vetja!
 
Här kommer mina 15 bästa böcker, utan någon inbördesordning & klicka nedan respektive bok för att komma till dess recension, för att kanske få förståelse VARFÖR just den var så bra!:
 
 
Nya kontakter Född fenomenal Anna och den franska kyssen
 Här & här & här
Avdelning 73 (Emma Sköld, #4)
 Här & här & här


 
I dödens stad (Maze Runner, #3)Djupa RoSökaren (Mickey Bolitar, #3)
Här & här & här
Det är dags att inte freaka uthttp://drawreadandtakeaphoto.blogspot.se/2015/12/julkalenderbloggstafett-lucka-23.html
  
Det är väl på ett ungefär de bästa böckerna jag läst! Alla älskar jag inte, men de har något som jag verkligen gillar med dem i alla fall! Något som kanske gör att jag minns de lite extra. Medan vissa minns jag knappt överhuvudtaget, men älskade verkligen när jag läste dem. Sammanlagt en blandning mellan contemporary, fantasi, dystopi, deckare, thriller, vänskap och kärlek!
 

tisdag 29 december 2015

Det är dags att inte freaka ut


Författare: Stephanie Tromly
Förlag: Bokförlaget Opal (Tack för rec-exet!)
Utgivningsår: 2015
Serie: Eventuellt #1 av 2
Sidantal: 335
Språk: Svenska
Nyckelord: thriller, deckare, spänning, vänskap, lite kärlek, att flytta, high school, tonåringar, att råka i trubbel, humor
Övrigt: Utläst 6 november 2015
 

Handling från förlaget:
 
Zoe flyttar från Brooklyn till River Heights, en trist håla längre norrut i delstaten New York. Hon är övertygad om att hennes liv är över, tråkigare än så här blir det inte. Så när en kille, som presenterar sig som Digby, dyker upp och bestämmer att de ska vara vänner gör hon inget större motstånd, trots att hon inte vet något om honom. Vem är han? Var bor han? Varför är han aldrig i skolan? Och, framför allt, varför lyckas han alltid övertala Zoe att hänga med på mer eller mindre olagliga och livsfarliga aktiviteter?

Samtidigt är stämningen i stan skärrad efter att en ung tjej försvunnit under sommarlovet. Så småningom förstår Zoe att det är anledningen till att Digby kommit till stan. Han och hans familj bodde i River Heights tills Digbys lillasyster försvann under liknande omständigheter. Han har bestämt sig för att ta reda på sanningen, och Zoe hänger på, trots att allt inom henne säger att det kommer sluta illa...

 
Allmänt babbel om boken (och lite till) + omdöme:
 
Hmm... det här är nog en sån där typisk Hannah-bok. Spänning och thriller blandat med vänskap och kärlek. Liksom serien om Mickey Bolitar som jag älskar. Men det kändes ändå inte helt rätt när jag läste den här, även om jag älskar handlingen! Jag tror att problemet med den här typen av böckerna är att ALLT går så fort fram, jag hinner inte riktigt hinna med i handlingen i bland. Vänskapen och kärleken i boken tycker jag var i precis rätt tempo. Men etc. alla ledtrådar som de fick gick i rasande tempo. Det är bra på ett sätt, men JAG blir ibland lite för snurrig av det. (Speciellt om det gick lång tid mellan sittningarna) Kan hända att det blir bättre vid en omläsning av boken. Annars så är den här boken närainpå en absolut fullträff!
 
Men slutet var helt asdfghjkl. JAG är riktigt glad att det verkar som att det ska komma ett sequel till den. Update: DET är bekräftat på hennes twitter såg jag nu! Tack och lov! Men det hade faktiskt varit fint om den slutade här och nu. Men då hade jag aldrig fått reda på om en person faktiskt lever eller inte. Det skulle jag väldigt gärna vilja ha svar på.
 
Nog om mig ... karaktärerna gillade jag! Ni som inte läst boken eller till och med läst den kanske uppfattar Zoe som en väldigt naiv tjej, som hela tiden hänger på Digby och hans mystiska påtåg. Ja, kanske smått naiv. Men Zoe är ändå en tuff tjej som tar plats och hon lyder inte honom helt till fullo. Men jag tror att även om Zoe inte alls skulle varit naiv, utan värsta gangstern, så hade hon nog ändå följt med. Så, spelar roll om lite naiv eller inte? Följde med gjorde hon i alla fall! (tror nästan jag själv skulle gjort det om jag levde som henne...) Digby är också riktigt rolig han med. Älskar hans sätt att prata, dialogerna blir så lättsamt komiska. Enligt min mamma så satt jag och log flera gånger. (Hon som inte läser böcker förstod sig inte riktigt på mig...) Lite så där farligt läcker ... man dras till han. Han är faktiskt inte hemsk, utan riktigt omtänksam. Han månar om sina vänner, eller sitt "gäng" som han kallar dem. Alla karaktärer i boken utvecklas faktiskt även på något sätt under resans gång, och det mesta positivt. Alla har de sina egna bra personligheter! Spoiler: Älskar verkligen hur Digby och Zoe faktiskt lite fattar tycke för varandra. Så himla sött, och gillade att det inte var i fokus hela tiden. Att MAN själv såg dem bli kära, trots att de var helt omedvetna om det! Ex. att Digby faktiskt alltid ska vara Zoes räddare. Åhhh
 
Något som jag reagerade på i början var dock att Stephanies språk kändes lite platt ibland. När en person sa något, så skrevs det ofta just "sa han, sa Digby, sa Zoe" och vid vissa enstaka tillfällen ropade/skrek. Men det blev ibland lite för mycket "sa". Vet inte hur det är i andra böcker, men detta var något som jag faktiskt upptäckte här. Det är en av de få saker som Stephanie skulle kunna förbättra. Man skulle kunna ha etc. poängterar, gestikulerar, befallde, gnällde m.m. Det finns så många olika versioner som man skulle kunnat använt sig av istället. Det var även "sa" vid frågor, utan att istället skriva "frågade han". (Ex. Ska du med?, sa Digby) Men det kanske blir bättre i fortsättningen? Alla kan ju faktiskt förbättras, och det här är även hennes debutbok. Ska bli kul och se hur nästa bok blir! Opal - jag hoppas verkligen att ni översätter den! Orkar inte med fler serier som jag ÄLSKAR som sedan förlagen slutar översätta, ugh!
 
  Vilka är sugna på denna? NI som har läst - vad tyckte ni?
 

måndag 28 december 2015

Födelsedagstävling hos Rebecca

Det känns som att jag på senaste tiden tipsat om massor av tävlingar och utlottningar. Ehhh. Men jag kan inte tänka mig att det skulle vara så negativt för er? För ja, de flesta tävlingar hittar jag faktiskt till genom andra bokbloggar än den som håller i själva tävlingen. Och.. vem älskar inte tävlingar?
 
 
Denna gång är det Rebecca på Bokintresse som håller i en tävling där 3 lyckligt lottade personer kan vinna hela trilogin Eldbunden av Ylva Lee Lindell. Vet dock inte vad den handlar om, känns dock som att det är åt fantasi / dystopi hållet! = jag är på! Tävlingen går ut på att DU får chans att samla ihop så många poäng som möjligt som sen omvandlas till lotter. Av allas lotter drar hon sen 3 vinnare. Tävlingen avslutas 9/1. Lycka till alla! Och stort grattis till 2 år Rebecca! ♥
 
 
 

söndag 27 december 2015

Att lyckas skriva en (bra) recension

Nu på senaste tiden så har jag börjat funderat på en sak, det här med att skriva en recension och speciellt att lyckas skriva en bra recension.

Jag googlade på "skriv en bra bokrecension" och fick bl.a. fram det här resultatet, och det var där som jag klickade mig in på först! Hon på bloggen skrev att det här ska man gärna ha som mall eller "lathund" för sin recension: (här nedan har jag förkortat hennes meningar)

  1. Inledning - titel, författare, genre osv.
  2. Handling - skriv om det viktigaste i bokens handling
  3. Karaktärer - Skriv om huvudkaraktärerna. Utvecklas de? Vad tycker du om dem?
  4. Samhälle - Hur skildras samhället, tidsepoken eller landskapet? Kan man verkligen leva sig in i det?
  5. Form - beskriv författarens språk, ex. enkelt vs. välutvecklat
  6. Komposition - Hur är boken konstruerad? Är berättelsen i kronologisk ordning? Hur tillförs allt tal? Samt, ta upp berättarperspektivet.
  7. Budskap - Vad vill författaren faktiskt förmedla med boken? Egna åsikter!
  8. Diskussion & Omdöme - Avsluta med ett liten diskussion / fråga och skriv ditt egna omdöme. Lyckas författaren med budskapet? Är boken läsvärd? Rekommenderar du den, och isåfall till vilka?

Helt ärligt så har jag aldrig haft en mall att gå efter när jag skriver recensioner. Jag skriver och spånar helt fritt, och lite har man lärt sig av att läsa andra bokbloggares recensioner. Men har NI faktiskt allt det här i huvudet när ni skriver en recension? Bockar ni av att allt är med? Eller spånar ni helt fritt, som mig? Tar jättegärna emot allas åsikter, både amatörer och lite mer professionella! Nu i efterhand så kan jag se att jag oftast lyckas pricka med de flesta, som karaktärer, handling, inledning, budskap och omdöme. (samt fråga!) Men jag brukar dock inte skriva så mycket om komposition, samhället och form. (tror aldrig att jag verkligen lyckats få med allt, och på vissa så blir det ganska några av de ovannämnda punkter) Det kanske jag borde försöka ta med, för att höja mina recensioner. Om det är något annat kring vad man generellt eller JAG borde ha med i recensioner, så är det bara att skriva det med!

Men jag skulle gärna vilja ha svar på det fetstilta där ovan   För jag undrar om det bara är jag som är lite för flummig och "missar" att ta med massor. (lite sådär ostrukturerat) Det känns faktiskt ganska mycket att få med och skriva om alla stegen. (1-8) För jag vill gärna inte ha för långa recensioner, då det känns som att det kan ta o tråka ut läsaren...

två andra intressanta sidor jag hittat finns: HÄR och HÄR

Lex bok


Författare: Sara Kadefors
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2014 (original: 2013)
Serie: -
Sidantal: 326
Språk: Svenska
Originaltitel: -
Nyckelord: tonåring, skola, vänskap, att hata, vara trött på allt, att starta en blogg, vara anonym, framgångar, motgångar osv.
Övrigt: Utläst 3 september 2015
 
 
Handling från förlaget:
 
Lex tycker att alla utom Jonatan är idioter, såna som till varje pris måste synas och har planerat hela sin framtid innan de hunnit gå ur skolan. Hon dagdrömmer hellre till tung musik än odlar sina ”entreprenöriella egenskaper”. För att provocera skapar hon i hemlighet Maya. Maya som varken är rädd för att ta plats eller skapa rubriker. Som har en blogg där hon både visar upp sig och revolterar mot allt vad framgångssagor heter.

- Men vad händer med Lex när bloggen visar sig bli en riktig framgång?
 
 
Allmänt babbel om boken (och lite till) + omdöme:
 
Lex är en ganska så upprorisk tonåring. Liksom i Maja boken Här ligger jag och blöder. (minns inte helt, men liksom hon klippte av sig håret helt plötsligt och gjorde impulsiva saker) Både hon och Maja är sådana som vill provocera ungefär allt. Jag säger inte att det är fel, men ibland så blir det lite, lite för mycket. Och helt ärligt, det är ganska jobbigt att läsa om. Något som är bra dock är att Lex ifrågasätter skolan, för ja, jag har sagt lite om mina åsikter i det här inlägget. Jag har dock ingen aning om hur det är att gå på gymnasiet. Men jag hatar inte riktigt skolsystemet som Lex i boken gör. För jag gillar det fortfarande, bara att det är orättvist ibland. Men Lex ifrågasätter till och med varför hon går i skolan, och ja, det gör inte jag. Så jag känner inte igen mig helt och hållet i det.
 
Hon skapar en blogg där hon säger sina åsikter och berättar om hemska saker som blogg-låtsaspersonen Maya "varit med om", vilket är helt och hållet påhittat. Jag tycker det är okej, att ta en möjlighet att få testa en annan typ av personlighet, för en kort stund. Att på nätet få vara precis vem som helst. (om man inte gör något olagligt mot andra människor vill säga) Jag säger nu inte att jag gör det, men jag blir lite modigare att säga mina åsikter här. Att få sätta min egen prägel på allt. Men SJÄLVA första anledningen till varför hon skapade bloggen är för att hämnas på en person, och det gillar jag inte riktigt dock. Det känns lite överdrivet på något sätt, särskilt när den här personen inte ens var medveten om hämnden och stod hennes mamma nära... 
 
En sak som Lex provocerade emot var att ta studenten, eller speciellt att inte göra studenten till en så stor grej. Man ska inte ha fina kläder på sig, inte springa ut och inte bära studentmössa. Där känner jag att hon har en liten poäng, varför ska man fira att man slutar skolan och blir arbetslös? Fast, ja. Jag skulle nog vilja få ta studenten på riktigt sätt. (men liksom tanken att allt kostar pengar och sånt stämmer! Alla har ju faktiskt inte råd att köpa fina klänningar, kostymer osv.)
 Här kan ni även se en läcker boktrailer:






 

lördag 26 december 2015

God jul & hårda klappar

God jul på er! Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, men hade inte tiden eller orken att slänga in ett inlägg här och önska er en fin jul, så NU kom det! Bättre sent, än aldrig.. visst?
 
Jag tänkte visa dem hårda klappar som jag fick i julklapp. 3 stycken böcker totalt fick jag, och det var dem jag önskade mig. Nu i efterhand så har jag kommit på MASSA fler som jag velat haft, haha. Men jaa, det kommer fler tillfällen. På bilden så är några av de andra grejerna som jag fick med. En sån där liten hint, för de som vill veta! (Fick även bl.a. pyjamasar och myskläder och en pyssellåda!)
 
 
Böckerna är:
- Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling
- Drömtjuvarna #2 av Maggie Stiefvater
- Fallen ängel #1 av Becca Fitzpatrick (har tvåan)
 
 
 
Funderar dock på att reklamera Fallen ängel då den var skadad vilket ni kan se här nedan:
 
 
 
Liksom, hela det nedersta hörnet är pajat och vikt, den har typ gått av trots att den sitter kvar. Då den är kartonnage så är även omslaget avskaft där. Känns lite petigt faktiskt att byta då den fortfarande GÅR att läsa. Men ja, när en boken är NY, så vill man ju ha den i ett fint skick. Vet att Cdon en gång skickade ut ett nytt + att jag fick behålla det fula också. (Kanske göra en tävling nån gång med den fina?) Vad skulle ni gjort nu? Reklamerat eller inte? Kan iaf prata med bokus.
 
 
Avslutar detta inlägg med att visa mina "fina" julnaglar. Var lite stressad när jag gjorde dem, så det fick bli sådär enkelt. Klockan är ett klistermärke som jag satt på och sen tagit transparent lack uppepå. Klistermärkena sitter inte precis som berget, men de har faktiskt, föga överraskande, inte lossnat än. Om nån undrar vad jag fått dem ifrån, så är svaret att jag vet inte, då jag fått de av en kompis :)
 
Hoppas nu att alla haft en fin jul med familj & vänner, med god mat och några fina klappar! ♥

onsdag 23 december 2015

Julkalenderbloggstafett - lucka 23!

Nu är det dags att ta emot stafettpinnen från C.R.M. Nilsson och öppna dagens första lucka i Sofies julkalenderbloggstafett! Klockan 17 idag skriver bloggen A ROOM OF MY OWN om sin bästa bok iår, och avslutar därmed den här fina kalendern! På julafton skriver dock Sofie ett special inlägg som hänger ihop med kalendern - så missa inte det! Förresten, god jul alla i förskott! ♥

 
När jag funderade över mitt läsår, så känner jag att jag inte läst några riktiga sådär WOW-böcker precis. Men självklart så är det några som varit lite bättre än alla andra. Jag tänkte på Född fenomenal och Maze runner: I dödens stad, men det känns som att de två böckerna känner de flesta till. Rekommenderar varmt Född fenomenal annars! (och lite svårt med att skriva om sista boken i en serie, utan att spoila) Om inte Västmanländskans skulle skrivit om Djupa Ro så skulle det varit ett alternativ. För jag ska säga sen snabb sak - den tar upp ganska originella men samtidigt viktiga saker! En så himla modern bok som behövs för oss unga!
 
Men jag har i alla fall valt att skriva om boken Hata Romeo av Rachael Wing, bl.a. för att jag behöver skriva en recension på den och att det känns som att det inte är så många som känner till den. 

 
Hata Romeo handlar om en tjej som heter Jen som får huvudrollen i hennes skolas uppsättning av den välkända pjäsen Romeo och Julia. Det är en dröm som går i uppfyllelse! Men lyckan varar inte alldeles för länge, då det visar sig att killen som spelar Romeo är Chris Banner - hennes absolut värsta fiende. Jen kan inte ens tänka sig att gå i närheten av honom, men ödet vill annorlunda...

 
INNAN ni bestämmer er för att den här boken är en klyschig, oduglig dänga, så ska jag säga några saker. Författaren, Rachael Wing, var endast sexton år när hon DEBUTERADE med denna bok. Så himla ung, och lyckas framställa en sån fin, romantisk bok! Jag kan tänka mig att ni har era tankar om hur boken kommer att sluta. Men helt ärligt, när man väl läste boken så var den faktiskt inte så förutsägbar. Visst, ibland. Och till själva slutet, så var det en liten plottwist. Det gjorde att det inte bara var en helt vanlig sagobok, där alla lever lyckliga i sina dagar. Var lite smått oroad de sista sidorna kan jag avslöja!


Och till mer själva handlingen - Jen och Chris kommer inte överens. Men det är inte bara ett litet highschool-bråk, utan det här sträcker sig mycket längre tillbaka. Tills när deras pappor var tonåringar. Båda familjerna avskyr varandra, och det här är bara inte någon ytlig liten grej. (lite smått överdriven kanske, men ja) För att få lite mer förståelse för den här fejden så är vissa kapitel tillbakablickar från när papporna var små. Och tillbakablickarna leder så småningom fram tills när en sak skedde, som fick dem att bli oense. ps. klicka på bilden för att få den större!

Så man kan säga att den här boken är ganska djup ändå (inte sådär fantastiskt viktig och djup som vissa böcker kan vara, men djup på sitt lilla sätt), trots den lite, lite ytliga, klyschiga handlingen. Jag gillar det. Det är sött, skräckinjagande, och massa känslor! Rachael lyckas verkligen fånga känslorna i boken och hennes språk och sätt att skriva är verkligen bra för sin ålder. Det är även lite spänning, man VILL veta hur allt ska urarta sig, hur det ska sluta, vad som kommer ske här näst osv. Jag tror jag läste ut den här i endast två sittningar, SÅ bra var den. Jag kan lova er, man blir knappast uttråkad i denna!

Jag minns inte riktigt alla karaktärerna. Men stundvis så kände jag verkligen igen mig i Jen. Hon gjorde det som jag skulle gjort i vissa situationer. Hennes bästa vän Rubes var även väldigt charmig och snäll. Chris var lite både och. Man kan säga att han hade två olika sidor. Men för att sammanfatta, karaktärerna är lyckade och väldigt trovärdiga.


En sista sak som gör att boken verkligen är one of a kind är att den är skriven i du-form. (undantag är dem här tillbakablickarna) Just jag har nog aldrig tidigare läst en bok som är skriven i den formen. Självklart var det lite ovanligt, men jag vande mig, och ni skulle nog också vänja er. Dock så kände jag mig inte som Jen trots du-formen. Jag omvandlade i mitt egna huvud meningarna till att det var Jen som gjorde allt, istället för mig, som jag antar att man skulle känna. Men ja, det gick trots allt.


Så, här har ni en enkel, lättläst och bra bok! Nu i efterhand så minns jag inte så mycket om boken, tyvärr, men just i stunden så är den verkligen läsvärd! Ps. Just såna här böcker är riktigt bra att läsa när man är i en lässvacka för att kickas igång med läsningen! (glöm inte det fina omslaget!)

Rachael Wing | Förlag: dåvarande Tiden | Orig. Star-crossed | 2007 | 199 sidor
 
 
words.
 
Den här boken skulle nog klassas som en ungdomsbok. Men som jag sagt tidigare på min blogg. Du kan läsa en ungdomsbok även om du är över 70. Åldern sätter inga gränser - utan bara du själv. Så vem du nu är - så kan DU alltid testa att läsa boken! DU kanske faktiskt älskar den. Våga gå utanför din comefortzon i bokvärlden, haha! Ps. Varför inte ha det som nyårslöfte?
 
Jag hoppas att någon blev intresserad av den här eller tipsad! Enligt vad jag kan hitta så är den slutsåld på både bokus och adlibris. Men boken kan nog gå att hitta på ditt biblioteket, eller så har kanske en fysisk bokhandel kvar något exemplar. Eventuellt så går det nog att få tag på den i begagnat också, ska finnas i både kartonnage och pocket! - Lycka till isåfall! (jag köpte mitt exemplar på en loppis, och har även sett den på biblioteket ofantligt många gånger)
 
Tack för mig!

lördag 19 december 2015

Utlottning hos Bokentusiasten!

Hej hej mitt i julstöket! Jag tänkte berätta om ännu en fantastisk utlottning, där DU kan vinna en valfri bok från Bokus alternativt Adlibris för max 200 kronor. Utlottningen pågår just nu hos Sebastian på Bokentusiasten. Varför inte klicka dig in där och anmäla dig? Sista datumet är den 24 december, dvs på julafton! go go goooo! PS. om du själv inte vill ha en bok, så kan du ju faktiskt alltid ge bort den till en bokälskare som en julklapp i efterskott, eller bara som en spontan gåva :)

 
bild lånad från Sebastians blogg

onsdag 16 december 2015

Allt och lite till


Författare: Sarah Dessen
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2014 (original: 2013)
Serie: -
Sidantal: 432
Språk: Svenska
Originaltitel: The Moon and More
Nyckelord: kärlek, vänskap, sommar, Contemporary, att göra slut, att bli kär igen, att ha mycket funderingar kring framtiden
Övrigt: Utläst 15 augusti 2015
 
 
Luke är verkligen den perfekta pojkvännen. Snäll, snygg och pålitlig. Emaline och han har varit tillsammans i flera år och deras förhållande är helt perfekt. Eller?

Sommaren efter high school börjar Emaline ifrågasätta allting. Räcker livet i den trygga småstaden Colby och en framtid med Luke, eller vill hon ha mer? Ska hon satsa på en riktigt bra utbildning och en lysande karriär, som hennes pappa vill? Och när den spännande New York-killen Theo dyker upp i Colby för att arbeta med en dokumentärfilm ställs allting på sin spets.
 
Allmänt babbel om boken (och lite till) + omdöme:
 
Nu var det ganska länge sedan jag läste ut Allt och lite till av Sarah Dessen. Men en sak minns jag - att det här var absolut inte hennes bästa. Den här var så himla seg, och det var inte den där somriga lätta känslan som Sarah Dessen är bäst på. Nej, den här funkade inte riktigt. Men om någon annan än Dessen skrivit den så hade den nog varit bättre, för ja, då hade man inte förväntat sig så mycket annat. Det som jag gillade mest med boken är att man känner igen omgivningen och affärerna och vissa karaktärer från andra av hennes böcker! För jag älskar sånt!
 
Det blir lite på din egen risk att läsa vidare, om du inte läst boken än: DVS VARNING
 
Emaline och Luke bryter upp efter ett tag. Jag gillade inte Luke så där jätte mycket så jag ryckte mest på axlarna. Jag började istället gilla den nya killen Theo. Men sen när Theo och Emaline blev ett par så STÖRDE jag mig på han massvis. Usch. Han blev lite för mycket.  Och så irriterande. Och när Emaline sen träffade Luke några gånger så GILLADE jag helt plötsligt han massvis. Han var så snäll. Men om ni förstår, det var lite förvirrande det här, haha. Men jag antar att Luke alltid var okej, även om jag inte förstod det i början.
 
Men det som förstörde den här lätta stämningen i boken var nog just triangeldramat, och att det var så himla allvarligt hela tiden. JUSTE, det är även ganska mycket konflikter kring Emaline och hennes pappas relation, och just det tog upp ganska mycket utrymme i boken. Det är bra att det tas upp och sånt, men det var inget som jag hade förväntat mig precis. Det blev lite för tungt. Men jag gillar ändå att man får komma så nära in på Emalines syskon, mormor, mamma, halvlillebror osv. Det blir så fint på något sätt. Alltså, gud vad rörigt detta blev. Men boken är läsvärd i alla fall.
Vad tycker ni andra? Någon som håller med mig? Att denna är mycket mognare och allvarligare än Dessens tidigare böcker? Eller nu när jag tänker efter, alla hennes böcker har ju faktiskt under ytan en ganska allvarlig grund, men här så var man mer medveten om den. Så, ja. Den är ju bra på sitt sätt.

söndag 13 december 2015

Minirecensioner, "ingen återvändo, på liv och död"

 Ingen återvändo


Författare: Deb Loughead
Förlag: Stabenfeldt (bokklubb: girl:it)
Utgivningsår: 2015
Serie: Ravenscrest Lake #3 (av minst 3)
Sidantal: 103
Språk: Svenska
Originaltitel: No Turning Back Now
Nyckelord: familj, kusiner, vänner, kärlek, spänning, campa, en ö, att ha förändrats
Övrigt: Utläst på hösten 2015
 
 
 
Efter sex veckor i kusinernas stuga har Jaime förändrats mycket. Frågan är vad hennes överbeskyddande mamma kommer att säga när hon kommer på besök. Jaimes mamma tycker inte alls om att ungarna ska ut och tälta i två dygn. Om hon hade vetat vad de kommer att råka ut för skulle hon nog ha sett till att de aldrig gav sig av i kanoterna.
 
Allt är frid och fröjd när barnen slår läger på den lilla ön som de har valt ut. Jaime är överförtjust, eftersom det verkar som om Tyler - killen som hon är hemligt förälskad i - gillar henne. Men den idyllen blir inte långvarig ...
 
Kort omdöme:
 
Det här boken har jag fått från bokklubben girl:it och föga överraskande så var det en fristående fortsättning på två andra böcker som jag fått av klubben. Dessa två.
 
Men enkel, kort och lättläst bok - som underhåller för stunden. Perfekt bok att läsa när man är i en lässvacka och behöver få lite hjälp på traven för att börja läsa igen. Just denna var väldigt spännande. Contemporary med lite thriller-känsla, för att de får ett slags "uppdrag" som de vill klara, och man vet inte hur det ska gå. Om de kommer att lyckas överhuvdtaget, eller vad som kommer hända under tiden!
 
 
 På liv och död
 

Författare: Sylvia McNicoll
Förlag: Stabenfeldt (bokklubb: girl:it)

Utgivningsår: 2015 (original: 2014)

Serie: -
Sidantal: 103
Språk: Svenska
Originaltitel: Survival
Nyckelord: familj, flytta, skiljsmässa, flygplanskrasch, att försöka överleva, en nära döden-upplevelse, vinter, jul
Övrigt: Utläst i December 2015
 


Sky är förtvivlad. Hennes föräldrar ska skiljas och hon tvingas lämna allt för ett liv i Vancouver.
 
Men på vägen dit så störtar deras privata flygplan och Sky får betydligt värre problem att tampas med. Hennes mamma och Dr. Joe är allvarligt skadade och deras överlevnad hänger på Sky och hennes sjuåriga bror Land. Kanske är en skilsmässa och en flytt inte hela världen ändå ... ? En flygplanskrasch ger en liksom lite perspektiv på allt ...
 
Kort omdöme:
 
Ännu en enkel, lättläst och spännande bok! Inte under liknande omständigheter dock. Denna är allvarligare. Hemskare. Men en ganska så tänkvärd bok. Att man verkligen ska tänka på vad det är man önskare sig. Ex. i boken så råkar Sky önska att sin mamma var död, rdvs iktigt hårda ord. Och sen så blir ju hennes mamma faktiskt riktigt allvarligt skadad. Så tänk på det ni - var försiktig med vad ni önskar er!
 
Jag läste den här, för att den utspelar sig under vintern. (kolla liksom på det vackra omslaget!) I våran Skype-bokcirkel så skulle vi läsa en bok med temat vinter / jul. Jag hade tänkt att läsa My True Love I Gave To You. Eller ja, jag har börjat läst lite. Men det går segt med engelskan, så jag läste även denna också. Så jag har lite att gå på, haha.
 
En annan sak med boken är att den är ganska viktig. HUR de överlever en flygplanskrasch. Och det är också mitt i vintern. Om man är smart så skulle man vara uppmärksam på det. För ja, men vet ju aldrig. USCH - att jag ens skrev det där. Känns lite läskigt. Men det är nog bra tips överhuvudtaget. Hur man får vindskydd, te gjort på barr, vatten av snö osv. För jag har i alla fall inte så hemskt mycket koll på det. Och man kan ju faktiskt också lyckas gå vilse i en skog mitt i ingenstans mitt i kalla vintern...


 

Du gillar kanske även:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...