Drop down menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

söndag 21 februari 2016

Hungerspeleeen - äntligen!

Wiiiih - jag har äntligen äntligen läst ut den världsberömda, omtalade boken >>Hungerspelen<< ! Om DU som bokälskare inte ens hört talas om boken eller filmen... då har du nog nästan legat under en sten de senaste åren. Okej, om du är 40+ och bokälskare, så har du kanske inte funnit så mycket intresse över ungdomslitteratur, så jag tar tillbaka det. Men jag tror i alla fall att de flesta som läser min blogg och är i min ålder känner till trilogin.

Jag såg den första filmen, Hungergames, med en vän för ca 3 år sen. (japp, för Facebook påminde mig om den dagen) Jag och vännen gled sen ifrån varandra, men vi träffas fortfarande ibland. Då vi nästan lovat varandra att se nästa film tillsammans, så har jag liksom inte kommit längre. Men på jullovet så träffades vi och jag såg äntligen Hungergames: Catching Fire! Jag var lite confused i början, för mindes som sagt inte speciellt mycket från ettan. Men sen kom man väl in i den och fyfan vad spännande!

Sen så i Januari så skulle vi läsa ungdomslitteratur i skolan - OCH av 4 ganska så kända böcker så fanns Hungerspelen med. (De andra var första twillightboken: Om jag kunde drömma, Kapitulera omedelbart eller dö och boken Dönickar och dårfinkar)

Jag kände bara att: NU kommer min chans att börja läsa serien. För efter att sett Catching Fire så hade jag började överväga det, faktiskt. Så tack vare skolan sitter vi här! I skolan så skrev vi en bokanalys på den. Snarlikt en bokrecension, men med mindre åsikter, och man analyserade mer vilken struktur boken hade, teman, kronologisk ordning, karaktärer och samhället. Delvis gör vi bokbloggare också det, men vi lägger ju också in mycket åsikter. Och ja, det slank väl med lite i bokanalysen. - som jag faktiskt blev ganska stolt över ... hoppas bara att min lärare tycker det också!
 
 
Så, i skolan har jag nästan recenserat denna - men jag vet inte riktigt vad lärarna tycker om att publicera själva analysen här, så jag kommer nu skriva "kortfattat" om mina tankar och omdöme:Först om främst, boken var riktigt bra. Den var spännande. Trots att jag för 3 år sedan visste exakt vad som hände. Och jag hade nu typ glömt alla händelser i självaste spelen (som grottan, inget minne ALLS) Så det var som att uppleva allt på nytt. Ibland undrade jag faktiskt om någon av dem skulle dö, haha.

I filmerna så tycker jag att Katniss är väldigt känslokall och hård av sig. Utifrån. Men som jag och Elvira diskuterade lite, hon är ju allt det här utifrån - men egentligen så fylls hon med massor av känslor. De här känslorna älskade jag att i boken få ta del av - för jag fick mycket mer förståelse och empati för Katniss!! Jag såg henne mer som vem hon verkligen är. Och som Elvira sa, på det här sättet så kompletterar filmen och boken varandra på ett jätte bra sätt! Det blir ju nästan nästan som att se historien lite från olika perspektiv. Hur allt ser kanske bra ut utifrån - men när man vet mer om det så är kanske inte allt så bra.

En sak måste jag påpeka, Gale får så himla lite uppmärksamhet i boken, jämfört med filmen. Det kändes lite tråkigt. För ex. i filmatiseringen så får man ju se hur han reagerar på vissa saker i spelen osv. Men i boken så ägnas han knappt en tanke under själva spelen. Speciellt det har ju filmskaparna verkligen lyckats med att lägga till!

Sen, Peeta. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om han. I boken så verkar han jättefin, men jag vet inte, när jag kollar på de två första filmerna så får jag inte riktigt grepp om han!? Vad han känner och tycker m.m. Han verkar för svår. Men samtidigt älskvärd. Men man undrar ju faktiskt om han är 100% kär i Katniss, eller om Haymitch ligger bakom lite. Som vid ceremonin innan spelen startade.


Hungerspelen #1 (av 3) | Orig. The Hunger Games | Suzanne Collins | Bonnier Carlsen 2012
Fundering 1: På Bonnier Carlsens hemsida så står det att Katniss är 14 år. Men det stämmer ju inte alls. För om jag minns rätt så är Katniss äldre, typ 16 år, som de flesta andra sidor utmärker sig för också. Jag som inför en författartext om Suzanne Collins skrev deras hemsida som en väldigt trovärdig källa ... Kanske ska kontakta Bonnier om det, för att vara lite snäll/hjälpsam.

Fundering 2: (halvt spoiler) I den sista "scenen" innan Katniss och Peeta var påväg att ta bären, så blev de i boken överfallna av mutanter, som liknande vargar som gick på två ben. Var och en av mutanterna representerade de som dött i spelen. Fyfan vad hemskt! Men det jag ville komma fram till ... var det här med i filmen? För det har jag inget alls minne av isåfall! För när det här hela utspelade sig så blev jag lite paff och förbluffad. Någon THG-expertis som vet?
 
Vilka av er har läst Hungerspelen? Hypar/älskar/hatar ni?

2 kommentarer:

  1. Åh,jag tyckte mycket om böckerna! Har sista filmen kvar att se. :)

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte de hade med själva mutantgrejen i filmen utan bytte det till "vanliga" odjur.

    SvaraRadera

Här kan du lämna en söt liten kommentar! ♥ Det kan vara saker som att du gillade inlägget, någon bok som verkar intressant, ett boktips, jag har ett tips till din blogg eller om det är något som ser konstigt ut eller inte funkar. Feel free to write, om vad som helst. För lite längre frågor eller något annat kontakta mig på : Hannah.blogg14@gmail.com , annars går det i kommentar! :) PS. Kryssa i "AVISERA MIG" för att få ett mail när jag svarat på din kommentar!

Du gillar kanske även:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...