Drop down menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

måndag 1 augusti 2016

Glassvärdet #2

Författare: Victoria Aveyard
Förlag: Modernista : Tack så mycket för boken!
Utgivningsår: 2016 (original: 2016)
Serie: Röd drottning #2 (av minst 3)

Sidantal: 448

Språk: Svenska
Originaltitel: Glass Sword
Nyckelord: fantasy, dystopi, ödet, rött och silver blod, vänskap, kärlek, familj, förräderi, rädsla, ångest, övernaturliga förmågor, rebellstyrka, elak kung och drottning, "krig", uppror
Övrigt: Rec-ex & utläst 14 juli 2016


Varning för spoiler från tidigare delar ut serien och "hintar" av vad som händer i den här boken i recensionens babbel och diskussion/prat! Recension på Röd drottning #1 finns istället >här<

Mare Barrows blod är rött - färgen hos vanligt folk - men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Härskaren kallar henne en omöjlighet, en bluff, men när hon flyr från Maven, prinsen - vännen - som bedrog henne, upptäcker Mare något häpnadsväckande: Hon är inte den enda i sitt slag.

Jagad av Maven, nu en hämndlysten kung, ger sig Mare ut för att söka upp och rekrytera andra röd-och-silver-krigare till kampen mot hennes förtryckare. Men Mare inser att hon befinner sig på en livsfarlig väg, där hon riskerar att bli just det slags monster hon försöker besegra.


~ Kommer hon att krossas under tyngden av de liv som upproret kostar? Eller har

   hon härdats för gott av allt svek och förräderi?
- handling från förlaget


Allmänt babbel om boken och omdöme:

Först och främst, ta en stund av din dyrbara tid, och njut av omslaget. *tystnad* För o.m.g. Enligt mig var den typ lika snygg utan skyddsomslaget också, rött med silver skrift.

Men inte bara det - gud vad jag älskar boken och den här bra fortsättningen på boken Röd drottning. Något som jag tyckte var lite mindre bra var att innan jag började läsa den här fortsättningen så var jag tvungen att läsa delar ur den första boken, främst för att få feeling för serien igen men också för att minnas handling och karaktärer mer. Och även under läsandets gång behövde jag kolla i Röd drottning, för att ex. kolla upp vad tusan den karaktären som avlidit var för en person. Så för min del hade det underlättat att läsa böckerna mer tätt in på, men efter att jag väl börjat läsa så flöt allt på tillslut. Var lite snurrigt i början bara, men troligtvis bara jag, eftersom jag blandat ihop den här serien med typ två andra. (The selection och Askfödd-serien om Laia & Elias, då de båda delvis har kungar, kronor, slott, övernaturliga krafter, rebeller, soldater och krig m.m...)

Det som är positivt med den här uppföljaren är att den är så händelserik, det händer hela tiden något och är action. För mig är det inte alls för mycket, utan alldeles lagom. Jag gillar hur hela världen är uppbyggd, alla intriger, relationer och nya bekantskaper. Jag gillar ledarnas smarthet, att de hela tiden är experter på att ligga steget före. Allt spioneri och nätverk, hur allt inom Blodsvärnet flätas samman. Hur allt är mycket större, något mer, mäktigare.

Allt det här gör att boken är aldrig tråkig och du vill bara läsa läsa läsa. Jag var fast, och läste nästan 100 sidor per dag. För att ja : HUR ska det gå? Man vill inte lägga ifrån sig boken - precis som med en rysligt spännande deckare! Men här har vi istället en fantastisk dystopi, ungdoms, fantasy bok! Det är underbart, enligt mig.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om karaktärerna dock. Farley har blivit mer ödmjuk. Men hon verkar ju vara ung - trots att jag alltid föreställt mig henne som MYCKET äldre en resten av gänget. Men det var ju lite fel. Kilorn älskade jag i Röd drottning, men nu så är han så distanserad. Och the moment när han: gick bakom ryggen på översten, men Mare trodde att han svek henne. Brr. Cal då, jag vet inte riktigt vart jag har honom. Och vad Mare faktiskt tycker om honom. Jag gillar att han finns där, att det finns den där spänningen mellan Mare och honom. Att han beskrivs som den person som kan värma henne, när kylan isar inom henne. Att hon behöver honom, för annars skulle hon bara ha ett hjärta av is. Men jag vet inte, på något sätt gillar jag Maven fortfarande. Även om jag hela tiden varit team Cal... och Mare verkar ju faktiskt inte kunnat släppa Maven heller - den Maven hon kände, den som egentligen inte fanns.

Sen är jag lite orolig över vad Mare är påväg att bli. Hon har verkligen slutit sig, blivit distanserad och förlorat sitt hjärta. Som hon beskriver det, har hon blivit kall och hjärtlös på insidan. Men jag klandrar inte henne precis, annars hade hon redan brytit samman. (vi får ju inte glömma nyhetsinslaget som blodsvärnet sände ut..) Fast slutet på den här boken ändrade kanske det och henne. Fyfan, vilket heartbreaking och gripande slut. Och "spännande" och fruktansvärt, kan man säga. (tårar föll i slutet av boken) Det bjuder verkligen in till ännu en spännande uppföljare. Mycket kommer hända och har förmåga att ske. SPOILER: LÄT MAVEN MARES VÄNNER ÖVERLEVA, eller lever de inlåsta? DE I BUREN? CAL, KILORN, BLODSVÄNNER OCH HENNES BRÖDER. OM alla de dör, så kommer mitt hjärta gå i tu av smärta. [Det där med Shade räckte ju, där grät jag]. DE SKA JU RÄDDA HENNE NU!!! och alla barn som är påväg ut i skyttegravarna? :(

För att sammanfatta så älskade jag verkligen den här boken! Det kanske inte är min allraste favoritbok - men en lyckad uppföljare enligt mig! Är ju inte alltid den andra boken i serierna brukar leva upp till förväntningarna. (För jag älskade verkligen Röd drottning, såg jag i min recension på den, åhh) Det var främst för att den var så actionfylld och verkligen kickade igång lässuget och fick mig att vilja läsa hela dagarna, de böckerna är få, men här har vi en. Handling och samhället och karaktärerna är onekligen intressanta de också. Samtidigt utökas handlingen och historien hela tiden, du får mer information om hur allt blev som det blev och hur framtiden kan tänkas bli. MEN, den tredje boken i serien som förväntas heta "King's Cage" kommer ut på engelska i februari 2017. (orättvist) Så förhoppningsvis är Modernista *blink blink* snabba på att översätta så att vi får boken under det året i alla fall. Men det sjukaste är att jag längtar efter 2017, men jag vill inte att tiden ska gå så fort. Så, lite delad mening. I februari kommer ju också nästa Fifty shades film ut och snart dags för bokrea. Blir nog en bra månad där...
 

Vad tyckte NI om denna bok? Har ni läst den föregående boken Röd drottning? Ska ni läsa de här? Vad tycker ni? Och finns det karta/kartor i Glas Sword, originalutgåvan?
 
PS. SÅHÄR mycket har jag markerat = bevis för min kärlek. Ni vet sådär underbara handlingar, dialoger, känslor, uttryck and so on...

 

PSS. Men, VAD HÄNDE MED KARTA!?!? I den första boken Röd drottning fanns en fantastisk karta med. [se bild ovan] Riktigt synd att den inte var med i Glassvärdet också, för jag själv hade oftast inte tillgång till den föregående boken, då jag inte var hemma hela tiden. Och de som lånar på biblioteket, kan ju inte heller kolla i den tidigare boken. Om Glassvärdet haft en karta så hade den gärna fått varit uttökad, med alla städer, områden och byar som nämns! För i och med deras rekryteringsuppdrag så nämns flera städer än de på kartan i Röd drottning. Hade man haft en sådan hade man kunnat noggrant följt deras väg genom Norta. Ni som läser de här böckerna på engelska, finns det en karta i den ursprunliga, engelska upplagan av Glas Sword? För isåfall är det riktigt synd att den inte togs med, annars hade jag också nöjt mig med exakt samma karta som fanns i Röd drottning. Bara att den var med där så. Det får ni, Modernista, jätte gärna ha med i översättningen av nästa bok King's Cage. Inget klagomål - bara ett tips! För det är väl inte bara jag som älskar kartor? Det är liksom en liten extra fin detalj & förstärker också handlingen! [får annars skriva ut min lilla egna karta från nätet, haha]


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här kan du lämna en söt liten kommentar! ♥ Det kan vara saker som att du gillade inlägget, någon bok som verkar intressant, ett boktips, jag har ett tips till din blogg eller om det är något som ser konstigt ut eller inte funkar. Feel free to write, om vad som helst. För lite längre frågor eller något annat kontakta mig på : Hannah.blogg14@gmail.com , annars går det i kommentar! :) PS. Kryssa i "AVISERA MIG" för att få ett mail när jag svarat på din kommentar!

Du gillar kanske även:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...