Drop down menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

lördag 7 februari 2015

Världens viktigaste kyss

 
Författare: David Levithan
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2014
Serie: -
Sidantal: 196
Språk: Svenska
Originaltitel: Two Boys Kissing
Nyckelord: vardag, HBTQ, kärlek, att kyssas, våga vara sig själv
Övrigt: Utläst 23 Janurari 2015
 
 
 
Det här är en bok av David Levithan och bli inte förvånade över hans sätt att skriva. Han är verkligen en mästare på att komma på saker + att skriva fina meningar, som jag knappt förstår. (haha!) Jag tror fortfarande att min favorit av Levithan är boken Jag, En. Du hittar recension på den här.
 
~
 
Harry och Craig bestämmer sig för att slå världsrekordet i världens längsta kyss i ca 32 timmar - stående och utan att släppa kontakten med den andres läppar. Den där kyssen kommer att följas av världen över. Deras familj och vänner kommer stötta dem i genom det. Framförallt kommer Harry och Craig stötta varandra, genom kören av glåpord. Men också jubel!
 
Det är även Neil och Peter som försöker finna tryggheten i varandra, våga vara sig själva samt blåsa bort alla orosmoln av svartsjuka. Det är även Ryan och Avery som precis träffats på en HBTQ - bal. Sen finns det Cooper vars liv slås i spillror.
 
Alla dem här har något gemensamt. De gillar alla killar. Och alla är killar. (Undantag: Avery som är transsexuell? Rätta mig om jag har fel.. :/) De alla bevakas även av gamla farbröder, män och pojkar som dött i aids. Under den tiden där aids var något föraktfullt, samt homosexualiteten. Männen vill pusha pojkarna för att de har chansen att göra det som dem inte fick under sin livstid. Att kyssas ute på gatan och att älska med varandra utan att behöva vara rädd för aids. De vill att killarna ska få leva med dem de älskar.
 
Omdöme och tankar:

Vad jag skrev på goodreads under läsningen:
"I början hade jag lite svårt att komma in i boken, men kan göra med att sättet den är skriven på är lite annorlunda. Men bli inte förvånad, vi snackar Levithan ju! Här betraktas huvudpersonerna av alla (pojkar) som dött i aids före dem. De lämnar lite kommentarer då & då, samt bjuder på vackra meningar. Gillar verkligen boken nu!! Särskilt kyssen mellan Harry & Craig! :D de försöker ju slå världsrekordet! Godnatt!"

Just det där med pojkarna som dött i aids, att dem lämnar kommentarer ibland och bjuder på vackra meningar är verkligen sant! Men alla dessa välutvecklade meningar (som jag inte alltid fattar) gör att det går ganska segt i bland. Jag själv rekommenderar ett lite snabbare tempo. Men i början gillade jag verkligen den här boken, men sen efter ett tag var den inte lika rolig längre. Så enligt mig var första halvan av boken intressantast!

Det är ju ganska många huvudkaraktärer i boken, vilket kan bli lite rörigt ibland. Själv gillade jag mest kyssen mellan Harry och Craig, samt Niels och Peters relation. Sen gillade jag vissa bikaraktärer också. Men de andra gick såklart också bra att följa, men ja jag gillade dem jag nämnde innan mer. Men du som inte gillar många karaktärer borde kanske skippa den här.

Men ja, vissa delar av boken gillar jag och vissa är sjukt sega. Det är ett väldigt långsamt tempo, så du borde inte läsa den om du är sugen på en snabb thriller eller deckare egentligen. För det var verkligen jag. Så tidpunkten för bokens läsning var inte så bra. Men det var ett bibliotekslån så kände mig lite manad till att läsa boken.

Men en sammanfattning : fin bok, lite seg, intressant uppbyggnad samt handling. Det intressantaste var slå-världsrekord-kyssen. Levithan skriver på det sätt som bara han kan. Kanske inte hans bästa bok. Som jag skrev längst upp gillade jag boken Jag, En mycket mer. Men helt klart läsvärd. Och pricka in boken när du vill ha en lugn bok. Du ska vara sugen på just den genren, och ingen annan! För att få bäst läsupplevelse! ♥

Har ni läst boken? Vad tyckte ni om den? Annars ska ni läsa den? :)
 

10 kommentarer:

 1. Jag har läst ca 40 sidor i den och jag gillar den inte alls... har precis bestämt mig för att inte läsa vidare i den. Jag hade väldigt höga förväntningar då den ju fått så bra kritik, men nej, jag gillade den inte. Men min smak skiljer sig ofta från vad andra gillar. Till exempel förstod jag mig inte alls på Jellicoe Road som alla tokhyllade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt! :/ Ja förstår att du hade höga förväntningar (och då brukar förövrigt läsningen gå dåligt!) Sen så är ju Levithan en mästare på att skriva på sitt eget och ganska annorlunda sätt. Så det är inte du som har konstig smak, haha! :)

   Jellicoe Road har jag dock inte läst, men den ligger och väntar på att bli läst. Kollade på första sidan och störde mig direkt av den konstiga stilen på texten. Det var inte den där vanliga som de flesta böcker har. Sen så hatar jag rent ut sagt att läsa böcker som de flesta gillar, OCH SOM JAG OCKSÅ VILL GILLA. Sådär höga förväntningar. Så har ett antal sådana böcker som ligger och dammar. Får väll ta mig i kragen någon gång, haha! / Kram Hannah!

   Radera
 2. Själv är nog det här min favoritroman med Levithan! Tycker den är himla fin. "Jag, En" hoppade jag nog inte alls på hajptåget med på samma sätt, haha ;)

  Apropå Vår-taggen... jag läste det inlägget men lyckades ändå missa att jag själv blivit taggad. Lite slarvig så där, men tack! Ska göra den någon gång nu i veckan.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså boken var självklart fin! Men som sagt vi har inte samma favoriter av Levithan! ;) Men vi kan ju konstatera att han är duktig ändå.

   Haha, det är lätt hänt! & så lite så! Hoppas du tycker den ska bli kul att göra! Ska bli spännande att se dina svar sen! Kram på dig! :D

   Radera
 3. Har funderat på att läsa den, men har inte gjort det en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! Vad är det som fått dig att inte tagit dig an den än? Eller har du bara inte haft tid? :) kram!

   Radera
 4. Alltså åååh vad jag vill läsa den och bilda en egen uppfattning - väldigt blandade åsikter ser jag^^ ;D Men har en massa annat just nu så .. men nångång! (När jag har lust, som du säger att man ska ha, dessutom)

  Sv på en kommentar på min blogg, förresten: Taaackar så mycket! Och bara roligt att du kommenterar på gammalt inlägg ju, haha ;D Nu när jag själv läste igenom den märker jag cirka tuuusen stavfel suck ... och stör mig på vissa saker, hehe ..:P

  Tacktack, jag blev också väldigt glad över det :DD tror jag har novellen på en annan dator ... kanske kan skicka den till dig via mail eller nåt om jag hittar den om du verkligen vill läsa? :)

  Kramar :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är rätt blandade åsikter om den! Men du var väll inte sådär jätte förtjust i Jag, En? Så det här blir kanske din favorit! Det verkar vara lite tvärtom, haha. Antingen gillar man den ena eller den andra! Så självklart ska du bilda en egen uppfattning! Haha, ja "timea" in boken rätt!

   Svarar på din kommentar på din blogg, ses snart! ( den med novellen!) ;) kram!

   Radera
 5. Nu har jag gjort taggen om du vill läsa =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! :D Ska läsa den när jag får tid! Kram!! :)

   Radera

Här kan du lämna en söt liten kommentar! ♥ Det kan vara saker som att du gillade inlägget, någon bok som verkar intressant, ett boktips, jag har ett tips till din blogg eller om det är något som ser konstigt ut eller inte funkar. Feel free to write, om vad som helst. För lite längre frågor eller något annat kontakta mig på : Hannah.blogg14@gmail.com , annars går det i kommentar! :) PS. Kryssa i "AVISERA MIG" för att få ett mail när jag svarat på din kommentar!

Du gillar kanske även:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...