Drop down menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

torsdag 14 maj 2015

Född fenomenal

 
Utgivningsår: 2014
Serie: -
Sidantal: 262
Språk: Svenska
Originaltitel: Född fenomenal
Nyckelord: dagbok, vänskap, kärlek, besatthet, Anne Frank, Andra världskriget, en smart, rolig och unik tjej
Övrigt: Utläst 26 April 2015
 
 
Boken handlar om Rut - en självsäker och smart tjej som gärna kallar sig själv fenomenal. Det enda hon inte gillar med sig själv är sitt namn, men det är ju inte hennes fel. Vid Ruts sida finns Magda - en alldeles för översexuell tjej (för att det ska vara normalt) som lätt distraheras. Sen finns det den irriterande sportfånen Abbe - som egentligen är rätt schysst och som är en garanterad 10-poängare. (även om Rut inte vill erkänna det)
 
Rut är besatt av Anne Frank, nördig statistik och andra världskriget. När Ruts mentor, Snusk-Hasse, en dag berättar om att de ska åka på en klass resa - får Rut en genial idé! Hon har ju alltid velat besöka Anne Franks hus, så varför inte åka till Amsterdam? Problemet är att hon ska lyckas få med sig sin klass - som hon tycker påminner om ett zoo - på en resa till Amsterdam. Men vad finns det egentligen som lockar där, utöver dit hon vill och gamla koncentrationslägren? (som hennes klass aldrig kommer att lockas av) Och som pricken över i:et sätter Snusk-Hasse ihop en klassresekommitté, med dem som Rut minst vill.
 
Något som Rut lär sig är att ett par snygga jeans och lite räkost kan få STORA konsekvenser, samt att man kan få en stor uppenbarelse på en utländsk bajamaja .. men Rut är ju trots allt född fenomenal, så det är ju inga som helst problem!
 
Omdöme och tankar:
Åhh, vilken goding det här är! Finns det ens något dåligt med den här? Den är en sol klart 4,5 av 5! Så nästan nästan perfekt! Men som sagt jag vet inte vad som skulle kunnat förbättrats.

Alltså jag ÄLSKAR Rut! För hennes berättarperspektiv är helt fab! Och jag brukar inte ens använda ordet fab.. men hon är rolig, smart och hon är så unik! (gud alla dessa utropstecken) Sen så känns alla karaktärer i boken SÅ realisitika men samtidigt unika och fina. Abbe är så fin - även fast jag inte litade helt på han från början. Spoiler: Men alltså Abbe är SÖT! I början var han så försiktig och hemlighetsfull. Han fick henne sakta men säkert att "falla" för honom. (och typ mig!) Hon fick en liten dos varje gång, haha. Det var ju lite synd om Rut då, men alltså man blev ju intresserad av Abbe, när han var på det sättet. Går inte att beskriva riktigt - men han var lite badboy utan att vara en player eller liknande. Man blev ju intresserad av han, och ville veta hur han egentligen var då! Men aja, nu får det vara nog. Slut på spoiler. Det var ju speciellt Rut som inte litade på han - och alltså RUT fick mig att tycka likadant. Man fick en sådan empati för henne.

Men alltså den här boken är så perfekt! Den sticker verkligen ut! Rut får mig att vilja bli som henne med sitt självförtroende och sätt att skriva! OCH HENNES SMARTA TANKAR! Och hennes citat slår mig verkligen, det är exakt så hon får MIG att känna: "Jag vill också göra något mer. Jag vill skapa något som finns kvar när jag är borta." ALLTSÅ OMG, DET ÄR PRECIS SÅ JAG VILL, och boken gör bara att jag vill det ännu mer. Tänk liksom om JAG hade skrivit Josephines bok - att alltså det är jag som hade skrivit den där DAGBOKEN. Utan att vara författare, att bara skrivit för mig själv - för att jag vill att man ska minnas mig! Ja, det skulle även det vara helt fab.

Det här är ju som sagt en dagbok och det bästa med boken är att det aldrig blir för mycket dagboksaktigt. Rut berättar som om allt skulle hända precis nu! Man sätts mycket mer in i händelsen då. Tror faktiskt att Rut kanske skrev i nutid, att hon från att skriva dagbok i ena stunden blev till personen som var med om allt. Att man var med i sekunden som allt hände. Det gör att den här boken aldrig blir lika långtråkig som Tusen gånger starkare - som mest har tankar. För Rut är helt enkelt något helt annat!

För att sammanfatta så är det här i princip nästan en fullpoängare! Rekommenderar starkt! (ska nog till och med köpa den, måste ju ha den till min bokhylla!) Den har humorn, karaktärerna, språket, tempot, handling och ja allt. Speciellt har den en del KLOKA tankar - så att jag blir avundsjuk på Rut! (aka Josephine) Boken är underbar helt enkelt, även om det ibland saknades något? Eller jag vet faktiskt inte, för kommer inte på något dålig överhuvudtaget! ♥
 
Har ni läst den här underbara boken?
 
 
 

6 kommentarer:

 1. Jag lyssnade på den för ett tag sen och tyckte väldigt mycket om den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Då är man inte ensam! :)

   Radera
 2. Hej! Vi har taggat dig i Liebster Award :) http://bokzoem.blogspot.se/2015/05/liebster-award-2015-zozzo.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack så mycket! :) Gör den någon gång när jag får tid <3 /kraam

   Radera
 3. Jag hade tänkt att läsa den i sommar! Verkar ju jättebra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde göra det! :) Den var verkligen bra och en så vältänkt bok som får en att vilja göra något livsomvälvande!

   Radera

Här kan du lämna en söt liten kommentar! ♥ Det kan vara saker som att du gillade inlägget, någon bok som verkar intressant, ett boktips, jag har ett tips till din blogg eller om det är något som ser konstigt ut eller inte funkar. Feel free to write, om vad som helst. För lite längre frågor eller något annat kontakta mig på : Hannah.blogg14@gmail.com , annars går det i kommentar! :) PS. Kryssa i "AVISERA MIG" för att få ett mail när jag svarat på din kommentar!

Du gillar kanske även:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...