Drop down menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

söndag 27 december 2015

Att lyckas skriva en (bra) recension

Nu på senaste tiden så har jag börjat funderat på en sak, det här med att skriva en recension och speciellt att lyckas skriva en bra recension.

Jag googlade på "skriv en bra bokrecension" och fick bl.a. fram det här resultatet, och det var där som jag klickade mig in på först! Hon på bloggen skrev att det här ska man gärna ha som mall eller "lathund" för sin recension: (här nedan har jag förkortat hennes meningar)

 1. Inledning - titel, författare, genre osv.
 2. Handling - skriv om det viktigaste i bokens handling
 3. Karaktärer - Skriv om huvudkaraktärerna. Utvecklas de? Vad tycker du om dem?
 4. Samhälle - Hur skildras samhället, tidsepoken eller landskapet? Kan man verkligen leva sig in i det?
 5. Form - beskriv författarens språk, ex. enkelt vs. välutvecklat
 6. Komposition - Hur är boken konstruerad? Är berättelsen i kronologisk ordning? Hur tillförs allt tal? Samt, ta upp berättarperspektivet.
 7. Budskap - Vad vill författaren faktiskt förmedla med boken? Egna åsikter!
 8. Diskussion & Omdöme - Avsluta med ett liten diskussion / fråga och skriv ditt egna omdöme. Lyckas författaren med budskapet? Är boken läsvärd? Rekommenderar du den, och isåfall till vilka?

Helt ärligt så har jag aldrig haft en mall att gå efter när jag skriver recensioner. Jag skriver och spånar helt fritt, och lite har man lärt sig av att läsa andra bokbloggares recensioner. Men har NI faktiskt allt det här i huvudet när ni skriver en recension? Bockar ni av att allt är med? Eller spånar ni helt fritt, som mig? Tar jättegärna emot allas åsikter, både amatörer och lite mer professionella! Nu i efterhand så kan jag se att jag oftast lyckas pricka med de flesta, som karaktärer, handling, inledning, budskap och omdöme. (samt fråga!) Men jag brukar dock inte skriva så mycket om komposition, samhället och form. (tror aldrig att jag verkligen lyckats få med allt, och på vissa så blir det ganska några av de ovannämnda punkter) Det kanske jag borde försöka ta med, för att höja mina recensioner. Om det är något annat kring vad man generellt eller JAG borde ha med i recensioner, så är det bara att skriva det med!

Men jag skulle gärna vilja ha svar på det fetstilta där ovan   För jag undrar om det bara är jag som är lite för flummig och "missar" att ta med massor. (lite sådär ostrukturerat) Det känns faktiskt ganska mycket att få med och skriva om alla stegen. (1-8) För jag vill gärna inte ha för långa recensioner, då det känns som att det kan ta o tråka ut läsaren...

två andra intressanta sidor jag hittat finns: HÄR och HÄR

2 kommentarer:

 1. Hahaha, nej jag skriver lite mer som du,jag följer ju en sorts mall men jag har ingen direkt lista som jag bockar av utan jag spånar fritt precis som du. Samtidigt som jag personligen tycker att när man recenserar som ett fritidsintresse så ska man skriva det man själv vill skriva samtidigt som om man skriver det t.ex. på en blogg anpassa sig till läsaren och kanske inte analysera boken för de som läser ens recensioner är antagligen intresserade av att hitta en bok att läsa och inte att få en analys på alla detaljer för då försvinner lusten att läsa lite grann. (Hoppas mina tankar inte blev för röriga 😂😂).

  SvaraRadera
 2. Jag har ju en tendens att skriva lite väl långa recensioner, men nej, jag skriver inte heller enligt någon direkt mall. Jag försöker alltid skriva kort om karaktärer, språk och tempo, då jag tycker det är viktigast för att jag ska gilla en bok. Men så är det ju alltid olika för olika böcker, då de alla är unika. Ibland är det vissa saker man faller för och ibland andra. Jag tycker de bästa recensionerna är de då skribenten med rätt så få meningar lyckas få fram precis vad han gillade eller inte gillade, där man får fram lite av bokens känsla och så. Det jag gillar med bokbloggar är att de inte behöver vara så professionella, man har liksom tillåtelse att bli rätt så personlig och det är så jag gillar en recension mest :)

  Jag tycker att dina recensioner är väldigt bra, du skriver personligt och får fram precis det du tyckte utan att skriva för långt, fortsätt på den vägen! ;D ♡ kram!

  SvaraRadera

Här kan du lämna en söt liten kommentar! ♥ Det kan vara saker som att du gillade inlägget, någon bok som verkar intressant, ett boktips, jag har ett tips till din blogg eller om det är något som ser konstigt ut eller inte funkar. Feel free to write, om vad som helst. För lite längre frågor eller något annat kontakta mig på : Hannah.blogg14@gmail.com , annars går det i kommentar! :) PS. Kryssa i "AVISERA MIG" för att få ett mail när jag svarat på din kommentar!

Du gillar kanske även:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...